Croque Madame en Croque Monsieur TOSTI

JP

Croque Madame en Croque Monsieur TOSTI

Helaas heeft de Nederlandse Tosti Wiki niet zo’n uitgebreide omschrijving, de Engelse wel…die heb ik dus maar even vertaald TNX Wiki

Type Belegd broodje
Plaats van herkomst Frankrijk
Serveertemperatuur Heet
Hoofdingrediënten Brood, geklopte eieren, boter, gekookte ham , kaas (typisch emmentaler ), peper en zout
Variaties Croque mevrouw – Croque monsieur

Een croque monsieur is een warm broodje gemaakt met ham en kaas . Het gerecht is ontstaan ​​in Franse cafés en bars als een snelle snack. De naam is gebaseerd op het werkwoord croquer (“to crunch”) en het woord monsieur (“meneer”). Eerste geregistreerde verschijning van de sandwich op een Parijs café menu was in 1910. De vroegste vermelding in de literatuur lijkt in volume twee van Proust ’s Op zoek naar de verloren tijd in 1918.

Voorbereiding

Een croque monsieur wordt traditioneel gemaakt met gebakken of gekookte ham en gesneden kaas tussen plakjes brioche- achtige pain de mie gegarneerd met geraspte kaas en licht gezouten en gepeperd, die wordt gebakken in een oven of gebakken in een koekenpan . Het brood kan optioneel bruin worden door grillen nadat het in een losgeklopt ei is gedoopt. Traditioneel wordt Emmentaler of Gruyère gebruikt, of soms ook Comté- kaas. Sommige brasseries voegen ook bechamelsaus toe .

Croque monsieur kan worden gebakken of gebakken, zodat de topping van kaas smelt en een korst vormt. Dit kan worden gedaan in een kleine horizontale grill die is ontworpen voor het grillen van sandwiches.

Wanneer het in eierbeslag wordt gedoopt en in boter wordt gebakken, wordt het een Monte Cristo-sandwich genoemd .

Variaties

Een croque monsieur met daarop een gepocheerd of licht gebakken ei staat bekend als croque madame (of, in delen van Normandië , als croque-à-cheval ). Veel kook- en receptensites, zoals The New York Times Cooking and Food Network, schrijven de naam toe aan het ei dat lijkt op een ouderwetse vrouwenhoed. Volgens het woordenboek van Petit Robert dateert de naam van rond 1960. De naam croque-mademoiselle wordt geassocieerd met de lichtere, vegetarische versie: gemaakt van hetzelfde brood, maar met gewone smeltkaas, vergezeld van bieslook, komkommer en salade.

Een broodje ham en kaas, vergelijkbaar met de croque-monsieur, maar zonder bechamel of ei, wordt in Nederland een tosti genoemd , en toast (spreek uit “tost”) in Italië en Griekenland . Evenzo wordt in het Verenigd Koninkrijk een warme snack met ham en kaas een tosti genoemd , en er zijn tosti-makers te koop. In de Verenigde Staten is de Monte Cristo , een boterham met ham en kaas, vaak ondergedompeld in ei en gebakken, een populair diner, en een ’tosti met gegrilde kaas’ is een klassieke sandwich die thuis en in de cafetaria wordt gegeten. stijl restaurants sinds de Grote Depressie .

Varianten van de sandwich met vervangingen of extra ingrediënten krijgen namen gemodelleerd naar de originele croque-monsieur ,

bijvoorbeeld:

Barros jarpa Variatie uit de Chileense keuken
Barros Luco Gemaakt met rosbief in plaats van ham
Croque provençaals Tomaat
Croque auvergnat Bleu d’Auvergne kaas
Croque norvégien Gerookte zalm in plaats van ham
Croque tartiflette Aardappelschijfjes en Reblochon- kaas
Croque bolognese / croque Boum-Boum Bolognesesaus
Croque señor Tomato salsa
Croque Hawaiian Schijfje ananas
Croque magneet Goudse kaas en andouille worst
Croque Madame Gefrituurd ei
Croque monsieur met bechamel Standaard croque monsieur gegarneerd met bechamelsaus
Francesinha Variatie op de Portugese keuken met biefstuk, worst, ham, gesmolten kaas en biersaus

De Franse chef-kok Jacques Pepin maakt ook een versie met kip in plaats van ham,  die hij demonstreerde in de aflevering “Our Favorite Sandwiches” van de PBS- serie (en het bijbehorende kookboek met dezelfde titel) Julia en Jacques Cooking at Home waar hij samenwerkte met Julia Child .

OK voor de niet lezers maar video liefhebbers > OhMyFoodnes, Croque Madame Tutorial TNX Sabine!

en de Croque Monsieur… Video recept! TNX FoodTube en Betty Koster van l’amuse

Oww ja, niet te vergeten:

Nick Toet, kunnen we natuurlijk niet overslaan, die maakt “gewoon” ’n Tosti, lekker man!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *